Sveti Stefan

/   sveti-stefan.me     Travel   / Crnogorski  

2019-11-02 09:25:54

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

RADAK KUKAVIČIĆ

Crna Gora razvija se u visokokvalitetnu turističku destinaciju koja je nezamisliva bez kvalitetne turističke infrastrukture i hotelskih kapaciteta visoke kategorije, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.

Turistička sezona u dosadašnjem dijelu se može okarakterisati kao uspješna prema svim parametrima, a to između ostalog podrazumijeva više od milion noćenja u hotelima, više od pola milijarde prihoda od putovanja za prvih sedam mjeseci i trinaest i po miliona namjenskih prihoda budžeta na državnom i lokalnom nivou , kazala je Radak Kukavičić, ističući da to potvrđuje optimistične prognoze kada je u pitanju uspješnost turističke privrede u ovoj godini. 

Ona je potvrdila optimistične prognoze kada je u pitanju uspješnost turističke privrede u ovoj godini.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili više od milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, vjerujemo da će i ova godina biti rekordna po pitanju ostvarenih prihoda”, kazala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, samo po osnovu boravišne takse, prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore i lokalnim turističkim organizacijama, a koji su naplaćeni za prvih deset mjeseci, iznose oko 9,1 miliona eura, što predstavlja povećanje od oko 1,6 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupni namjenski prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore, te lokalnim turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama, a koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, od početka godine do kraja oktobra naplaćeni su u iznosu od oko 13,5 miliona eura i veći su 2,1 miliona u odnosu na uporedni period”, dodala je Radak Kukavičić.

Samo ove godine u Crnoj Gori je, kako je dodala, otvoreno 46 novih hotela, od kojih 85 odsto kategorije sa četiri i pet zvjezdica.

“Kvalitativno i kvantitativno unapređenje hotelskih kapaciteta imalo je za rezultat da turisti koji dolaze u Crnu Goru u sve većem broju koriste hotelski smještaj. Samo u avgustu crnogorski hoteli su prvi put u istoriji ostvarili 1,05 miliona noćenja”, saopštila je Radak Kukavičić.

Ona je najavila prezentacije i promocije crnogorske turističke ponude, kao i studijske posjete medija i turoperatora iz regiona u cilju boljeg upoznavanja destinacije i informisanja o zimskoj turističkoj ponudi.

Prema njenim riječima, posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se razvoju sjeverne regije, odnosno planinskog turizma, koji ima veliki potencijal.

“Tu prije svega mislim na ulaganja u turističku infrastrukturu skijališta, nove staze, žičare. U njih će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura, što se konkretno odnosi na izgradnju skijališta Kolašin 1600, Zarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatnu valorizaciju durmitorskog skijališta”, zaključila je Radak Kukavičić.


rtcg.me rtcg.me
miliona turistike radak rtcg koji nezamisliva infrastrukture kukavii eura destinacija godine prihoda


User comments