Sveti Stefan

/   sveti-stefan.me     Travel   / Crnogorski  

2019-11-15 09:30:28

[ Objavila: J.B.Č. ]

NAJUSPJEŠNIJE GNIJEŽĐENJE

Populacija pelikana u Nacionalnom parku Sakadarsko jezero uvećana je za 73 mladih. U istoriji tog NP nije zabilježen podatak kao što je to bilo u ovoj godini, saopšteno je iz JUNPCG.

Ovo je izuzetna godina gniježđenja, što pokazuje analiza monitoringa koji je sproveden u okviru programskih aktivnosti u NP Skadarsko jezero kojima se prati ova populacija skoro dvije decenije, a u toku kojeg je zabilježen pozitivan trend rasta populacije , navodi se u saopštenju.

Kako navode iz NPCG, zaštita svake jedinke pelikana izuzetno je važna, posebno, kako su kazali, imajući u vidu da je u ranijem periodu, tokom pojedinih godina, registrovano smanjenje broja ptica na lokalnoj populaciji, što je dovelo da status populacije bude „kritično ugrožen“.  To je, kažu, bio i razlog da se, nakon toga, kroz strateška dokumenta JPNPCG, tj. Plan upravljanja, definišu mjere koje će uticati na zaštitu staništa ove vrste.

U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore su u periodu od 2013. do 2016. godine u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama kao što su Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund), radili na rješavanju ovog problema u smislu konzervacije staništa, u prvom redu postavljanja vještačkih platformi za gniježđenje pelikana , kazali su.

Populacija je, kako sukazali, godinama trpjela negativan uticaj faktora koji su dovodili do nedostatka mjesta za prirodno gniježđenje (zarastanja tresetnih ostrva procesom eutrofikacije).  

Nakon ovih mjera, stanje populacije i pozitivan trend rasta, pokazuje natalitet koji je ove godine, i pored očekivanja, prevazišao broj jer se gniježđenje nastavilo i tokom juna mjeseca , kazali su iz NPCG.

Ovih dana je, kako dodaju, i u Parku prirode Solana zabilježen veliki broj pelikana.

Trenutak koji je zabilježen fotografijom, sam za sebe govori o važnosti ovog područja za vodene ptice. Usljed velikih padavina, pumpe danonoćno rade kako bi se postigao optimalni nivo vode u bazenima i omogućio raznim vrstama ptica koje ovdje borave, potrebne ekološke uslove , zaključuje se u saopštenju.


rtcg.me rtcg.me
pelikana rtcg zabiljeen kako bogatije koji jezero kazali parku http skadarsko populacije


User comments